
 

 
December 2013 Policy Amendment Notice 

 

 

 
Attention Pool Members Enrolled in the $1,000, $2,500, $5,000 or $7,500 Medical 
Deductible Plans: 
 
If you plan to continue your Pool coverage beyond December 31, 2013, the enclosed Pool Policy 
Amendment applies to your Pool policy.  The Amendment prorates your calendar year medical 
deductible so that you must satisfy only 25% of the total annual deductible amount during the 
first quarter of 2014.  For example, if you are enrolled in the Pool’s $1,000 deductible plan, your 
deductible amount for the first quarter of 2014 will be $250.   
 
Your outpatient pharmacy drug benefit is not being prorated.  If you are retaining Pool coverage 
next quarter, you must still satisfy your full Y2014 pharmacy deductible ($200 or $500, 
depending on your plan) before you begin paying copayments for your prescriptions.   
 
 
Attention Pool Members Enrolled in the $3,000 HSA-Qualified Deductible Plan: 
 
The Pool’s medical deductible proration amendment does not apply to the Pool’s $3,000 Health 
Savings Account-Qualified health plan.  Such proration would invalidate that plan’s tax-
advantaged status with the Internal Revenue Service.  If you are enrolled in the $3,000 HSAQ 
deductible plan, please disregard the enclosed Amendment as it does not apply to your policy.  If 
proration of the deductible is more important to you than the tax benefits provided by your Pool 
HSAQ plan, you can move to either the $5,000 or $7,500 medical deductible, non-HSAQ 
policies, effective January 1, 2014, but you must submit your request to the Pool’s Administrator 
by December 31, 2013.  To further discuss such a plan change, contact the Administrator at 
1.888.398.3927.  
 
 
Important Reminders for All Pool Members: 
 
All Pool coverage is scheduled to end at 11:59 pm March 31, 2014.  The current deadline for 
enrollment in new coverage, to replace your Pool coverage effective April 1, 2014, is March 15, 
2014.  If you enroll in replacement coverage from an insurance company that will begin prior to 
April 1, 2014, please send us a written cancellation request so that we can discontinue your 
premium billing.  You may also send your cancellation request by email to 
texashealthpool@bcbstx.com.  Remember that Pool premium bank drafting will be discontinued 
after December 2013.  During the first quarter 2014 Pool coverage extension period, you will 
receive premium billing statements by mail.      
 
We encourage you to enroll in a new health insurance plan as soon as possible because any 
deductibles, coinsurance or copayments that you incur before March 31, 2014, while you are still 
covered by the Pool, will not credit to the Y2014 calendar year out-of-pocket maximum of the 
replacement health coverage you obtain after Pool coverage terminates. 
 
Visit the Pool’s website at www.txhealthpool.org for the latest information and updates. 
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AMENDMENT TO THIP POLICY 03/2013 
Effective Date:  January 1, 2014 

 
 
 
SECTION 8.   BENEFITS PROVISIONS is hereby amended as follows: 
 
 1. The subsection entitled “Calendar Year Deductible” is hereby deleted and replaced with the 
following: 
 
Calendar Year Deductible means the amount of Covered Expenses for each Insured Person You must pay 
each calendar year before benefits are available.  Effective January 1, 2014, the Calendar Year Deductible 
amount will be prorated.  The amount that must be satisfied for the first quarter of 2014 will be 25% of the 
Calendar Year Deductible amount shown in the Policy Schedule and on your identification card.   
 
The Calendar Year Deductible amount selected may not be changed to a lower amount after the Policy is 
issued.  You may request to change to a higher Calendar Year Deductible, if offered by the Pool, but only 
one such change will be allowed in a calendar year.  The change will be effective on the first of the month 
following the date the Pool receives Your written request for such change or on a later date, if You request it.  
Covered Expenses are applied toward the Calendar Year Deductible in the calendar year in which they are 
incurred. 
 
 2. The Prescription Drug Deductible, in Item 24, is unchanged. 


